Dagblad


   
Familiekunst maakt herinnering tastbaar


Ze heeft een bijzondere familiegeschiedenis. Eén van liefde, verlies en hervonden geluk. Voor Elisabeth Donkers uit Zuidhorn gaat het familiegevoel zo diep, dat het haar inspiratiebron als ontwerpster is. Ze is de creatieve geest achter het bedrijf Fam♥Art - Made by Elisabeth, dat is gespecialiseerd in familiekunst. Op de computer maakt ze met de input van haar opdrachtgevers belevingscollages, die een bijzondere familieband tastbaar maken. "Familie is de basis. Familie raakt altijd.”

Ze heeft een bijzondere familiegeschiedenis. Eén van liefde, verlies en hervonden geluk. Elisabeth Donkers werd op Valentijnsdag 1975 geboren op een Brabantse boerderij. Op jonge leeftijd overleed haar vader. Moeder Lies hertrouwde Harry, de weduwnaar van vaders vroegere buurmeisje. Ook een melkveehouder. Het grote, samengestelde gezin begon opnieuw op een boerderij aan de Gaaikemadijk bij Aduard. "Samen rond de keukentafel. Heerlijke herinnering”, zegt Elisabeth.

Het hart in het midden van haar bedrijfsnaam laat zien waar Elisabeths kunst vandaan komt. "Toen onze zoon Menno werd geboren, ging mijn moederhart open. Familie was altijd al belangrijk voor me. Maar het was of ik op dat moment, vanuit mijn gevoel, het belang van familie pas echt ten volle besefte. Die band is zo wezenlijk. Als creatief ontwerpster moest ik daar wel uiting aan geven.” Met Menno was ook de familiekunst geboren.

Waar Donkers zich als vormgeefster onder de merknaam ‘Made by Elisabeth’ bezighoudt met klein werk, zoals het ontwerpen van kunstkaarten, is ze met Fam♥Art XXL gegaan. Elisabeth maakt levensgrote collages. Ook wandvullend, als behang. Dat maakt het niet minder intiem. "Ik voer lange gesprekken met opdrachtgevers, die me inspireren en de drive geven om precies dat te maken, wat hen raakt.”

Het resultaat is een belevingscollage van afbeeldingen, tekstfragmenten en symbolen die grote persoonlijke waarde hebben. "Een krachtig beeld dat herkenning oproept, dat werkt als een spiegel. Dat troost of ontroert. Een kunstwerk waarin je steeds iets nieuws ontdekt, waarin alles een diepere lading heeft.”

Haar portfolio toont een werk van de overleden oprichter van een familiebedrijf. "Alles in de collage karakteriseert deze man. Na de bedrijfsvoortzetting wilde de zoon een tastbare herinnering aan zijn vader.” Een kunstwerk kan zo een belangrijke rol spelen bij de verwerking van een groot verlies. "Ik krijg ook opdrachten bij geboorte en huwelijk”, zegt Elisabeth Donkers. "Of als cadeau voor een moeder, die ‘alles al heeft’ maar van wie de kinderen over ver wonen. Een collage brengt iedereen dichtbij en geeft warmte in huis.”

Momenteel werkt Elisabeth aan collages voor de interieurwinkel Moes & Moes en kapsalon Haarfratsen in Zuidhorn.

Tekst: Ina Kooistra-Vogel
Foto: Geert Job Sevink

Dagblad van het Noorden
4 januari 2018Powered by webXpress