Creatieproces

  Het creatieve proces waarin jouw Famart-collage vorm krijgt

Het liefst zou je een herinnering voor altijd bewaren. Iets voor, door of met je familie. Iets wat belangrijk voor je is. Een gebeurtenis die je vast wil leggen als een levensverhaal op canvas of een stukje geschiedenis wat niet vergeten mag worden. Of misschien zoek  je een bijzonder cadeau voor het huwelijksjubileum van je ouders, de geboorte van een kindje of de overname van het familiebedrijf. Familie is het meest dierbare ter wereld. En herinneringen met dierbaren moet je koesteren, vastleggen en bewaren.
 
  Herinneringen ophalen
En dat is waar ik om de hoek kom kijken. Samen met jou maak ik van die bijzondere herinnering of gebeurtenis een tastbaar aandenken. We doorlopen samen het Famart-stappenplan om tot hét eindresultaat te komen waar jij gelukkig van wordt. Het is een waardevol proces waarin herinneringen worden opgehaald, levensverhalen worden verteld en alle fotoalbums weer uit de kast gehaald worden.
In de eerste fase gaan we een aantal keren samen om tafel, om alles zo goed en duidelijk mogelijk door te spreken. Hoe zie jij het voor je? Wat is de gelegenheid? En wat wil je wel of juist niet? Tijdens deze gesprekken probeer ik mij een zo duidelijk mogelijk beeld te vormen van de situatie, herinnering of gebeurtenis en jouw wensen. Tijdens deze fase bepalen we ook het kleurpalet, de stijl en zetten we een globale lijn neer van hoe we jouw verhaal gaan omzetten in beeld.

  Beelden & Teksten
Vervolgens gaan we door naar de tweede fase: de foto’s. Met zowel digitale als niet-digitale foto’s kan ik aan de slag. Dus de zwart-wit foto’s uit het oude fotoalbum kunnen net zo goed meegenomen worden als de foto’s die vorige week zijn gemaakt met je smartphone. Samen gaan we een selectie maken van al deze foto’s. Welke passen het best bij het onderwerp? Hierin heb ik vooral een adviserende rol, maar jij bent uiteindelijk degene die beslist.
In de derde fase gaan we kijken naar het tekstuele gedeelte van de collage. Misschien heb jij een bijzonder jaartal, krantenartikel, quote, gedicht of de tekst van een liedje wat je erin wilt hebben. Alles is mogelijk. Alleen jij weet welke tekst belangrijk is. In deze fase gaan we ook kijken naar het lettertype wat het beste bij de stijl van jouw collage past.
   
  Aandacht is de sleutel
Wat ik belangrijk vind tijdens dit proces, is dat jij genoeg tijd krijgt om na te denken over de invulling van het kunstwerk. Net zoals jij de tijd neemt voor je familie en dierbaren, neem ik de tijd voor jou en je collage. Daarom maken we meerdere afspraken om alles tot in de puntjes uit te werken en zodat jij de ruimte hebt om je verhaal te vertellen, zodat we alles mogelijk kunnen maken.
In de vierde fase gaan we kijken naar tastbare ‘dingen’ die ook een plekje moeten krijgen in het kunstwerk. Misschien het beeldje op de schouw of jullie trouwringen. Van deze voorwerpen maak ik een professionele foto, zodat deze ook verwerkt kunnen worden in de collage.

  Belevingscollage
Dan begint het selectiegedeelte. Van het al verzamelde materiaal maak ik een selectie. Als alle foto’s, teksten, symbolen, objecten en afbeeldingen dan gesorteerd en geselecteerd zijn, begint het creatieve proces écht. Het is nu aan mij om alles wat wij hebben besproken om te zetten in beeld. In eerste instantie maak ik een moodbord, een soort digitale schets van hoe het eruit komt te zien. Het is een vertaalslag naar het uiteindelijke kunstwerk en ongeveer 75% van hoe het er uiteindelijk uit komt te zien. In deze fase bewerk ik ook alle foto’s en perfectioneer ik alle bestanden, zodat de kwaliteit ‘drukklaar’ is. Dat betekent dat de bestanden op grote formaten gedrukt kunnen worden, zoals bijvoorbeeld een canvas van 2 bij 2 meter. Met deze schets kom ik dan weer terug bij jou, zodat we het resultaat kunnen bespreken. Vervolgens ga ik aan de slag met de uiteindelijke collage, het eindproduct. 

  Famart - Kunstwerk  
Als het uiteindelijke kunstwerk klaar is, print ik voor jou een digitale poster op A1-formaat voor de goedkeuring. Is het precies wat je in gedachten had en wat je bedoelde? Geweldig, dat was mijn doel. Nu kunnen we samen verder naar het drukproces. Welke afmetingen wil je en, minstens zo belangrijk, op welk materiaal wil je de collage gedrukt hebben? Hout, canvas, aluminium, doek? Er is genoeg te kiezen. Ook daar komen we samen uit. Een collage van Famart is te realiseren vanaf € 2.987,- Natuurlijk kan ik een vrijblijvende offerte voor je samenstellen, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Aanvragen kan via het contactformulier. 

Kijk naar meer: voorbeelden van belevingscollages van Famart..

Powered by webXpress